Op zaterdag 22 november a.s. bestaat het Surinaams Arbitrage Instituut 60 jaar.
Sinds haar oprichting, op initiatief van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven in 1954, zijn vele succesvolle arbitrages uitgevoerd. Door verschillende omstandigheden was het SAI in de afgelopen jaren inactief maar op 4 augustus jongstleden is zij, veelal op aandringen van het bedrijfsleven die behoefte heeft aan alternatieve geschillenbeslechting, geheractiveerd en geherpositioneerd. Dit arbitrage-instituut dient tevens als instrument voor verdere ontwikkeling van het land en werkt positief op het investeringsklimaat.
Voor ondersteuning en voordrachten voor bestuursleden is samengewerkt met de Associatie van Surinaamse Fabrikanten, de Vereniging van Notarissen en Kandidaat-Notarissen, het Hof van Justitie, de Verenging van Economisten in Suriname en de Consumentenkring Suriname. In een later stadium is de Mediationgroep Suriname gevraagd te participeren aangezien in de gewijzigde statuten van het SAI thans Mediation ook aangeboden wordt als mogelijkheid om geschillen op te lossen.
Tijdens de launch heeft de fungerend voorzitter van het SAI, de heer Ferdinand Welzijn, aangegeven dat ondernemingen of natuurlijke personen thans kunnen kiezen tussen een rechtsgang via de overheidsrechter, de groene tafel, of voor een alternatieve oplossing van geschillen met behulp van arbiters en mediators: de blauwe tafel. De waarnemend President van het Hof van Justitie, Mr. Iwan Rasoelbaks typeerde de heractivering van het SAI als veelbelovend. “De druk op de overheidsrechters zal verminderen en de rechtspraak wordt efficiënter ” aldus Mr. Rasoelbaks.
De Nederlandse Ambassade in Paramaribo heeft bij deze nieuwe start van het SAI, haar volledige (financiële)ondersteuning verleend. Er is een samenwerkingsovereenkomst getekend tussen het SAI en het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) waardoor SAI toegang heeft tot arbiters en mediators met internationale ervaring. Met andere arbitrage instituten zijn gesprekken gaande om het netwerk uit te breiden. Simultaan aan de heractivering van het SAI is door Prof. Mr. Tjittes, een expert en hoogleraar op het gebied van arbitrage, de eerste cursus verzorgd voor een groep van 35 cursisten. In februari 2015 zal een vervolg-cursus worden verzorgd voor deze groep, terwijl in dezelfde periode een cursus vonnissen schrijven voor juristen die zich bezig houden met arbitrage, zal worden verzorgd.
“Met ondersteuning van de heractivering van het SAI hoopt Nederland een bijdrage te leveren aan het wegnemen van belemmeringen in het zakendoen in Suriname. Het is bekend dat de weg naar de rechter in geval van civiele procedures een lange is. Het kan jaren duren eer een zakelijk conflict voor de rechter wordt opgelost. Dit kan buitenlandse ondernemers, waaronder Nederlandse, weerhouden om in Suriname actief te worden. Dat is jammer. Door de mogelijkheid te creëren van arbitrage kunnen bedrijven in hun contracten kiezen voor een snellere weg voor het oplossen van onderlinge geschillen. Gezien de sterke economische banden tussen beide landen, is een goed functionerend arbitrage instituut ook in beider belang” aldus de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden in Suriname, de heer Ernst Noorman.
Het instituut vraagt het bedrijfsleven om bij het aangaan van nieuwe contracten een clausule over de mogelijkheid van arbitrage en of Mediation op te nemen. In de Uitvoeringsvoorwaarden voor Werken in Suriname 1996 (UWS 1996) wordt namelijk reeds verwezen naar het SAI voor eventuele geschillen tussen opdrachtgevers en aannemers.
Het SAI heeft als uitdaging dat Suriname het verdrag van New York van 1958 ratificeert. Suriname is het enige OAS-land dat het verdrag nog niet heeft geratificeerd. Door ratificering van het verdrag zal erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse arbitrale vonnissen vergemakkelijkt worden, terwijl ook de lokale arbitrale vonnissen in het buitenland ten uitvoer gelegd kunnen worden. Het instituut zal zich inzetten om, indien ratificatie nog niet heeft plaatsgevonden, de overheid en het parlement te bewegen hiertoe op korte termijn over te gaan.
Het SAI biedt:
• Adequate, gewaarborgde procedures om geschillen op te lossen;
• Duidelijke regels vervat in een Arbitrage Reglement en een Mediation Reglement;
• Een bestand van getrainde en ervaren arbiters en mediators om kwaliteit te garanderen.
• Permanente educatie
Vermeldenswaard is dat een dag na de lancering van SAI de eerste case voor arbitrage is ingediend voor behandeling.