Het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI) herdacht op 22 november zijn 67-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan heeft het bestuur van het SAI op 25 november een online kennisuitwisseling georganiseerd met het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI). In deze meeting is stilgestaan bij mogelijkheden die arbitrage en Mediation bieden binnen ons judicieel systeem als methode van geschillenbeslechting. Arbitrage en Mediation (de blauwe tafel) kunnen naast aanvullend ook als alternatief voor de gang naar de overheidsrechter (groene tafel) dienen. Tijdens de meeting werden de vele aspecten van samenwerking wederom belicht. Ook het belang van zichtbaarheid van het instituut, awareness en marketing van de verschillende vormen van alternatieve geschillenbeslechting werd onderschreven.
Voorlichting over de voordelen van Arbitrage en Mediation noodzakelijk
De opleiding en training van arbiters en gerichte informatie over de voordelen van het opnemen van arbitrage clausules in alle zakelijke en commerciële contracten, genieten eveneens bijzondere aandacht. Vooral advocaten, notarissen en bedrijfsjuristen die worden betrokken bij het sluiten van particuliere nationale en internationale overeenkomsten zullen worden gewezen op de vele mogelijkheden die Arbitrage en Mediation bieden om geschillen tussen partijen vlot, adequaat en zonder openbaarmaking, op te lossen. Hierbij zal naar het voorbeeld van NAI gebruik gemaakt worden van speciale SAI afgezanten die in hun praktijk regelmatig Mediation en Arbitrage benutten.
Bij arbitrage kunnen ter zake ervaren en deskundige vaklieden zoals ingenieurs, accountants, psychologen en medici worden ingezet om tezamen met een jurist oplossing te brengen in een geschil tussen partijen over de uitvoering en naleving van een overeenkomst. Het is daarom handig als partijen reeds bij het aangaan van een overeenkomst, een heldere arbitrageclausule opnemen.
Het Surinaams Arbitrage Instituut (SAI)
Het SAI heeft sinds de oprichting in 1954 tot heden succesvol vele geschillen zowel lokaal als internationaal door middel van arbitrage kunnen beslechten. Na de heractivering in 2014 zijn de SAI reglementen voor Arbitrage, Mediation en bindend advies, met inachtneming van de internationale ontwikkelingen en geldende wettelijke bepalingen gemoderniseerd. Daarbij is veel ondersteuning ondervonden van het NAI waarmee SAI een samenwerkingsovereenkomst heeft. De volledige tekst van deze reglementen is te vinden op de website van het SAI. Verder zijn er tientallen lokale specialisten opgeleid tot arbiter als aanvulling op ons netwerk van Regionale, Nederlandse en ook andere internationale arbiters en mediators.
Ratificatie van het verdrag van New York een grote noodzaak
De Surinaamse economie zit in een proces van economisch herstel waarbij het de verwachting is dat investeringen door offshore olie- en gasvoorraden en door overige producenten en dienstverleners, zullen groeien. De hervormingen die de overheid wenst door te voeren om zowel het investeringsklimaat als het fiscale en monetaire beleid te verbeteren, vereisen dat het belang van investeerders bij rechtszekerheid goed in beschouwing wordt genomen.
Het feit dat Suriname het enige land in Zuid-Amerika is dat geen partij is bij het Verdrag van New York 1958 waarvan overigens reeds 168 landen ter wereld partij zijn, begint steeds meer een obstakel te vormen voor vooral internationale investeerders. Partij zijn bij het verdrag van New York vergemakkelijkt zowel de erkenning en tenuitvoerlegging van buitenlandse arbitrale vonnissen, als dat onze lokale arbitrale vonnissen in het buitenland ten uitvoer kunnen worden gelegd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Mr. Helen Doelwijt – Administrateur
Telefoon: 853 5502 – info@sai.sr
Bron: Starnieuws.com