Surinaams Arbitrage Instituut Lancering

Met de lancering van het Surinaams Arbitrage Instituut op 4 augustus 2014 in het Hoekhuis, heeft de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven haar doelstelling bereikt om vanuit dit onafhankelijke instituut alternatieve geschillenbeslechting door middel van arbitrage en mediation te bevorderen.
Het SAI biedt U:

  • Adequate, gewaarborgde procedures om geschillen op te
    lossen;Duidelijke regels vervat in een Arbitrage Reglement en
    een Mediation regelement;
  • een bestand van getrainde en ervaren arbiters en
    mediators om kwaliteit te garanderen;
  • samenwerkingsverbanden met zustersorganisaties zoals
    het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI), waardoor het SAI
    toegang krijgt tot arbiters en mediators met internationale
    ervaring.

De voorbereidingen tot heractivering van het SAI zijn een jaar geleden begonnen.
De fungerend Voorzitter van het SAI, de heer mr. Ferdinand Welzijn, spreekt een speciaal woord van dank uit aan de Nederlandse Ambassade in Paramaribo, die hierbij haar volle ondersteuning heeft verleend.
Tijdens de lancering van het SAI, kwam als eerste gast professor R. Tjittes aan het woord. Prof. Tjittes is hoogleraar privaat recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij gaf aan dat door arbitrage – de blauwe tafel – ondernemers op een positieve manier kunnen kiezen om op een snellere en effectievere manier tot oplossing van conflicten te geraken dan het geschil voor te leggen aan de overheidsrechter. Een voordeel van arbitrage is ook dat de behandeling van geschillen niet openbaar is, waardoor bijvoorbeeld financiële gegevens van het bedrijf niet in openbaarheid worden gebracht. Deze voordelen gelden ook voor mediation.
Prof. Tjittes complimenteert het bestuur van het SAI met de herintroductie van het instituut en feliciteert de Surinaamse samenleving met deze belangrijke stap.
De tweede gast tijdens de launch van het SAI, was de waarnemend President van het Hof van Justitie, mr. Iwan Rasoelbaks.
Mr. Rasoelbaks typeert de launch van het instituut als veelbelovend. De druk op de overheidsrechters zal verminderen en hij ziet de rechtspraak efficiënter worden. Hij onderschrijft dat het idee van alternatieve geschillenbeslechting niet nieuw is voor Suriname. Het Surinaams Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering biedt sinds jaren de mogelijkheid tot arbitrage. Geschillen tussen ondernemingen kunnen door middel van arbitrage resulteren in een win-win situatie die heilzaam zal werken voor beide partijen. Hij draagt het SAI een warm hart toe, omdat dit instituut als instrument zal dienen voor de verdere ontwikkeling van het land en het investeringsklimaat. Ook juicht hij de samenwerking van het SAI met het SJSSN en het Nederlands Arbitrage Instituut toe. Hij roept een ieder op om bij geschillen dit initiatief te omarmen.
Het bestuur van de Stichting SAI is per augustus 2014 als volgt samengesteld:

  1. dhr. mr. Ferdinand Welzijn – fungerend voorzitter
  2. dhr.drs. Adit Moensi MBA – penningmeester
  3. dhr. mr. G. Humphrey Blom – secretaris
  4. mevr. mr. Diana Halfhide – plaatsvervangend penningmeester
  5. mevr. mr. Ingrid S. Lachitjaran – lid
  6. dhr. Albert F. Alleyne – lid
  7. mevr. mr. Marja Naarendorp – lid
  8. mevr. mr. Helen Doelwijt – administrateur

Als erkenning voor het vele werk dat door hem is verzet in verband met de heractivering van het SAI is de heer mr. Robby Rodrigues, die sinds de installatie van het nieuwe SAI bestuur op 30 augustus 2013 heeft gefungeerd als voorzitter, benoemd tot ere-voorzitter van het SAI.
Als afsluiting van de launch vond de ondertekening plaats van de samenwerkingsovereenkomst tussen het SAI en het NAI.
De samenwerking houdt in dat instituten onder andere gebruik kunnen maken van elkaars arbiters, en symposia van elkaar kunnen bijwonen.
Prof. Tjittes overhandigt aan de fungerend voorzitter van het SAI een exemplaar van het boek: Nederlands Arbitrage Instituut.